Likier – trunek na chlodne wieczory

Likier jest to słodka oraz gęsta wysokoprocentowa wódka zawierająca ponad 330 g cukru 1 litrze napoju (zawartość alkoholu to 23-45%). Można go wykonać ze spirytusu i syropu cukrowego z dodatkami soków owocowych lub przypraw korzennych. Jest to bardzo dobra propozycja na spotkania z przyjaciółmi czy romantyczną randkę przy kominku w chłodne jesienne wieczory.

Serwowanie likieru – co i jak?

Najlepszym rozwiązaniem na przechowywanie tego napoju jest wysoka karafka. Napój ten przeważnie podaje się w kieliszkach z grubego szkła, niekiedy opartych na nóżce. Likiery które są podawane jako drinki serwuje się w kieliszkach koktajlowych.

Serwowany likier powinien mieć temperaturę pokojową. Jego schładzanie nie jest zbyt dobrym pomysłem (chyba, że jest to koktajl z likierem). W sytuacji, kiedy likier serwuje się w czasie oficjalnych bankietów, należy pamiętać, że tak jak i inne napoje alkoholowe, podajemy je zawsze podchodząc do gości z prawej strony.

Jak powinien wyglądać proces podawania likieru?

Likier powinien zostać przyniesiony przez kelnera na tacy, następnie kieliszki powinny otrzymać panie, rozpoczynając od tych najstarszych, a następnie panowie, również w hierarchii wieku. W kwestii pierwszeństwa nie można zapomnieć o honorowych gościach. Wszystkich tych informacji możemy nauczyć w czasie kursu dla kelnerów.

Najczęściej likier podaje się po posiłku (digestif), natomiast jeśli jest wymieszany z innymi napojami, powinien być zaserwowany przed posiłkiem (aperitif). Napoju tego nie podaje się do potraw (ze względu na jego słodki smak i aromat)! Likieru naturalnie można dolać do kieliszków, naturalnie jedynie wtedy gdy gość sobie tego życzy. Zawsze trzeba pamiętać o zasadach dobrego wychowania.

Gatunki likieru

Gatunki likieru możemy podzielić na różne gatunki w zależności od:

– mocy,

– sposobu produkcji,

– rodzaju surowców podstawowych,

– zawartości cukru.

Likiery owocowe – są to likiery wykonywane z soków owocowych: z czarnej porzeczki (Cassis), jeżynowy (Blackberry), morelowy (Mozart Gold z Austrii) i wiśniowy (Cherry Brandy).

Likiery cytrusowe – wytwarza się ze skórek cytrusowych, olejków oraz destylatów cytrusowych: Grand Marnier Rouge, Italicus, Marzadro Riviera dei Limoni.

Likiery korzenno-ziołowe – wykonuje się je z aromatycznych ziół i korzeni: Jägermeister, Galliano, Chartreuse, 43 Cuarenta Y Tres, Aperol, Angostura Bitter.

Likiery o swoistym smaku – znakiem rozpoznawczym dla podstawowego surowca użytego do produkcji jest: migdałowy Amaretto, waniliowy lub jajeczny krem Advocat, kawowy Mocca, Miodowy Krupnik, kakaowy Caco-Choix, anyżowy Anisette czy kminowy Alasz.

Jak można zauważyć likier to słodki alkohol, idealny na chłodne jesienne wieczory. Ten trunek będzie dobrym wyborem właściwie na każdą okazję: imprezy z przyjaciółmi, spotkania rodzinne, wieczorny odpoczynek po pracy, randkę. Wystarczy wybrać ulubiony gatunek i rozkoszować się głębokim smakiem.

Źródło: msbis.com – szkolenie barmańskie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *