farma świń

Wydaje się, że czasy, gdy bulwy ziemniaka były podstawowym składnikiem diety świń, bezpowrotnie minęły. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że w żywieniu trzody nadal wykorzystywane są produkty pochodne tych warzyw.

Uprawa ziemniaków i żywienie trzody w Polsce

Należy mieć świadomość, że najlepsze czasy uprawy ziemniaków w Polsce już dawno minęły. Obecnie pod uprawę ziemniaków przeznacza się w Polsce około 55 tysięcy hektarów. Porównując te dane do lat 60 – tych uprawy zmniejszyły się aż o 80 procent. Malejące zainteresowanie uprawą ziemniakiem wynika przede wszystkim ze spadku znaczenia tego produktu jako rośliny paszowej. Warto również zdawać sobie sprawę, że w ciągu ostatnich dziesięcioleci zdecydowanie zmienił się system żywienia trzody chlewnej. Obecnie znaczna większość tych zwierząt żywiona jest tylko paszami treściwymi bez udziału pasz objętościowych.

Mieszanki treściwe są bowiem zdecydowanie lepiej dostosowane do obecnych potrzeb pokarmowych tych zwierząt, a także umożliwiają na uzyskanie znacznie lepszych wyników tuczu. Ponadto użycie ziemniaka jako rośliny pastewnej wiąże się nie tylko z dużymi nakładami pracy, ale również energii. Mnóstwo hodowców nie może sobie na to pozwolić. Właśnie dlatego tucz trzody z udziałem ziemniaków spotykany jest przeważnie w mniejszych gospodarstwach, które mają zbliżony do ekstensywnego system produkcji.

Wady ziemniaka

Nie wszyscy hodowcy są jeszcze świadomi, że ziemniaki cechują się niekorzystnym stosunkiem białka do energii. Z kolei wysoka zawartość skrobi powoduje, że jest to pasza typowo energetyczna. Należy również zaznaczyć, że w bulwach ziemniaka znajdują się niewielkie ilości białka, które ma wysoką wartość biologiczną. Biorąc pod uwagę zawartość kluczowych aminokwasów egzogennych, skład białka ziemniaczanego prezentuje się zdecydowanie lepiej w porównaniu do rzepakowego czy sojowego. Jakość białka ziemniaczanego minimalnie ustępuje jedynie białku pochodzenia zwierzęcego.

Wykorzystanie białka ziemniaczanego

Białko ziemniaczane powstaje w procesie pozyskiwania skrobi z bulw ziemniaka. Surowiec ten posiada około 90% suchej masy, z czego 80% stanowi białko. Tak jak zostało wspomniane wcześniej, białko ziemniaczane cechuje się bardzo wysoką jakością, zawiera duże ilości lizyny, a także treoniny i tryptofanu. Warto również podkreślić, że białko ziemniaczane składem aminokwasowym minimalnie ustępuje paszom, które są pochodzenia zwierzęcego. Według specjalistów białko ziemniaczane jest jednym z najwartościowszych źródeł białka roślinnego. Nie wszyscy są świadomi, że produkt nie tylko nie jest modyfikowany genetycznie, ale również jest wolny od solaniny i naturalnie występującej w bulwach ziemniaka. Niestety białko ziemniaczane ma jedną bardzo zasadniczą wadę.

Tona białka ziemniaczanego kosztuje aż 6200 złotych, co jest jedną z głównych przyczyn niewielkiej popularności. Białko ziemniaczane jest ponad dwa razy droższe od białka sojowego, jego cena jest bardzo podobna do białka, które pochodzi z mączek zwierzęcych. Wysoka cena sprawia, że stosowanie tego produktu w tuczu świń jest zupełnie nieuzasadnione. Białko ziemniaczane warto natomiast wykorzystywać jako komponent mieszanek paszowych dla prosiąt oraz warchlaków. Produkt może być alternatywą dla pasz pochodzenia zwierzęcego.

Źródło: Bas-Pol.pl – żywienie zwierząt

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *